Jay-Z primeste discul de platina pentru 4:44

Jay- Z si-a lansat noul album si cinci zile mai tarziu era deja certificat cu discul de platina pentru vanzari, in ciuda faptului ca a fost disponibil doar pe platforma TIDAL. Pentru ca regulile RIAA s-au schimbat, acum includ si streaming-ul, Jay-Z mai bifeaza inca un succes in cariera.

Rapperul in varsta de 47 de ani a lansat un album care deja a inceput sa starneasca discutii, iar presa sa speculeze mai ales pe marginea relatiei sale cu Kaney West pe care se pare ca il ataca intr-un din piesele de pe 4:44. Chiar si asa, este singurul rapper din SUA care are 13 discuri de platina si singurul artist hip-hop care are mai mult de 10 discuri de platina sau mai sus. El mai bifeaza si discurile de platina pentru colaborarile cu Kanye West, R. Kelly si Linkin Park.

Cum a fost posibil? Ei bine, se pare ca Jay-Z a avut un deal cu Sprint, care a oferit albumul abonatilor sai, iar pentru acestia au platit pentru fiecare album dat mai departe, acestea se considera drept vanzari. Daca acest deal e fair sau nu si daca industria prefera sa lucreze in favoarea artistilor in acest fel, e cu totul alta discutie. Totusi, e de luat in seama ca noul material Jay- Z a fost descarcat ilegal de peste un milion de ori, chiar daca asta nu ajuta prea tare la cifrele finale din vanzari.

Jay-Z a avut o strategie destul de buna in spate pentru promovarea noului sau album. Intai a dat startul unei campanii de teasing cu afise prin SUA pe care nu scria altceva decat 4:44 si data lansarii, iar apoi a lansat materialul drept exclusivitate pe Tidal si Sprint. Ce e cu atat mai interesant, e ca albumul a fost disponibil pentru streaming doar celor care aveau abonament facut inainte de 26 iunie, astfel incat doritorii nu au putut sa asculte materialul daca si-au facut abonament special pentru asta. In plus, noul sau album include o colaborare cu mama sa, o poveste foarte personala despre sexualitatea acesteia si un featuring cu Blue Ivy care ne arata ca nu degeaba e fiica lui Hova.

Ce ziceti de succesul lui Jay-Z? E pe bune?